söndag, februari 19, 2012

Stackars iPhone

För någon vecka sedan satt jag och fröken Ines i soffan tillsammans, jag broderade och hon satt precis bredvid mig. Det var morgon och jag hade en kopp kaffe på soffbordet. Helt plötsligt så måste Ines ha slängt sig framåt, för hon slår huvudet i bordskanten och trillar ner på golvet. Hon blev såklart jätterädd och så även jag. Så jag tar upp henne och springer in i hennes rum för att hämta napp och Tiger (snutten). Hon är ledsen men blir ganska snart glad igen. Så vi går tillbaks till vardagsrummet.

Och där, på soffbordet, ligger min iPhone i ett hav av kaffe med mjölk. Jag hade i min förskräckelse över att Ines slagit sig inte tänkt på kaffet, från en hel kopp, som trillade ut på bordet och runt min stackars telefon och även mönstret till broderiet. Jaja, inte mycket att göra mer än att torka iPhonen och hänga mönstret på tork samtidigt som jag torkade upp kaffet från bordet och golvet.

Konstigt nog så fungerade iPhonen utan något problem. Men efter att dagarna gått har hemknappen blivit trögare och trögare. Till slut var det så illa att jag kunde trycka på knappen tjugo gånger utan att den svarade. Och en fuktskadad iPhone är ingen bra iPhone. Antagligen skulle jag bli tvungen att betala för en ersättningstelefon. Inte så kul.

Men hallå, dagens samhälle! Så underbart! Googlade lite om tröga hemknappar och fuktskadade iPhones och fick då upp den här sidan. Där skriver en person vid namn nilsbelsibub så här:

Min hemknapp blev fördjävligt trög efter ett tag. Jag insåg att det var korrossionsproblem med mekaniken hos apple.
Helt vanliga problem inom alla andra teknikområden. Jag gjorde så här: Tog en sprayburk 5-56 universalolja från CRC. Finns på varenda mack.
Den driver ut fukt, smörjer och ger ren kontaktyta utan att skada elektroniken. Men vräk inte på i onödan. Om det gäller bara homeknappen
gör så här: Slå av telefonen helt. Spraya ut i en tesked ungefär halva bara. placera telefonen med displayen uppåt. Du bör se till att den lutar mycket lite nedåt genom att lägga en tandpetare eller nåt upptill undertill. Droppa lite 5-56 på hemknappen och tryck många gånger så att droppen försvinner ner mellan knappen och springan. Låt den ligga 15 minuter så. Vänd sen på telefonen så att baksidan kommer upp. Vinkla upp telefonen lite så att du kommer åt att hälla resten av 5-56 från teskeden in i kontaktöppningen. Lägg ned telefonen plant men även nu med en tandpetare upptill, så att den lutar väldigt lite ner mot knappen, bara för att inte sprayen skall rinna in i telefonen och kladda ned displayen. Nu ligger sprayen på rätt plats (runt knappen) och får arbete av sig själv i ytterligare 15 min. OBS Använd inte sprayröret som medföljer flaskan, det är lätt att dosera för hårt. Om du tillhör den vanligaste felgruppen så funkar hemknappen nu!
Lycka till
Mvh nilsbelsibub

Sagt och gjort, värt ett försök tänkte jag. Igår gick jag och en sovande Ines ner till Clas Ohlson och köpte en burk (flaska?) med CRC 5-56. Väl hemma igen gjorde jag som nilsbelsibub skrivit (dock lät jag iPhonen luta lite mer med rädsla för att skada skärmen). Och hör och häpna, det fungerade! Min käraste lilla telefon fungerar igen! Hemknappen är i och för sig inte helt hundra, men nu behöver jag trycka max två gånger för att få den att reagera, och så var det innan den fick kaffe på sig också. Nu får vi hålla tummarna att den fortsätter fungera till åtminstone oktober/november då jag kan fixa en ny mobil.

Så nilsbelsibub, tack! Jag är dig evigt tacksam.


---

3 kommentarer:

 1. Hej! Jag tänkte testa den här metoden då jag med råkat spilla vätska över min iPhone och hemknappen har blivit trög. Det är bara en sak jag undrar över, efter att man har vänt på telefonen så att baksidan är uppåt. Står det att man ska vinkla upp telefonen lite så att man kommer åt att hälla resten av 5-56 från teskeden in i kontaktöppningen. Kontaktöppningen? Där hörlurarna ska sitta eller vart ska man hälla resten av 5-56? Det har väl inget med hemknappen att göra? Känns farligt att hälla det där. Jättetacksam över svar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag hällde i öppningen där man stoppar in laddaren. Antar att det kommer in under hemknappen därifrån.

   Min hemknapp fungerar jättebra nu efter detta, så jag rekommenderar det absolut! Men var riktigt försiktig så du inte kommer åt skärmen med 5-56. Jag höll lite papper där skärmen börjar så det inte skulle läcka dit och la under ett post-it-block så lutningen blev lite mer än från en tändsticka.

   Hoppas det går bra! Du får gärna skriva och berätta hur det gick, om du inte redan hunnit testa.

   Radera
  2. Just det, post-it-blocket var ca 1 cm högt.

   Radera