onsdag, september 28, 2011

Min lilla ko

Efter att Ines krånglat med maten i mer än tre veckor ringde jag hennes dietist för att få lite råd. Hon är så himla bra! Vi bokade också en tid för att kolla upp hur vikten ser ut och för att försöka lösa problemen med vår bestämda lilla dam.

Vid telefonsamtalet fick vi lite tips om att absolut inte truga med maten, utan vill hon inte ha, behöver hon inte. Då skulle vi vänta till nästa mål istället för att försöka ge henne flaskan en gång i halvtimmen. Ja vi fick ju massor av mer råd men detta fick oss i alla fall att slappna av lite. Och såklart började Ines äta bättre efter det! Vi började också ge vanlig ersättning på natten (istället för infatrini) och det gjorde att Ines började äta mer gröt på morgonen och åt till och med lite mat på dagen, förutom ersättning då.

Igår träffade vi dietisten igen, och visst hade Ines gått upp bra trots matkrånglet, 6365 gram vägde hon. Hon följer då sin nya kurva perfekt! Både dietisten och hjärtsköterskan vi träffat ofta tyckte hon såg så rund och fin ut. Vi gick igenom hur en dag ser ut och hon tyckte att hon får i sig vad hon behöver. Men. Vi är ju fortfarande så himla nojjiga över att hon ska gå upp bra så vi väcker henne fortfarande på natten för att äta. Först vid klockan 23:00. Sen brukar jag vakna till av att Ines rör sig lite vid 04:00-06:00-tiden och gå upp och göra mat till henne då också. Oftast har hon ju redan somnat om när jag kommer tillbaka med maten så frågan är ju om hon verkligen är hungrig. Jag tar i vilket fall upp henne och ger henne maten.

Och så igår, på dietistens order, Ines behöver inte äta på natten längre! Visst, om hon vaknar till ordentligt och tydligt visar att hon vill ha mat, ska hon självklart få det. Men om hon inte vaknar ska jag inte heller gå upp och ge henne. Antagligen kommer hon blir hungrigare på dagen då och äta mer. Så inatt testade vi detta för första gången. En hel natt utan att Ines ska äta, så konstigt. Men eftersom hon åt så pass dåligt vid kvällsmålet vaknade hon och var hungrig strax innan elva, sen vaknade vi vid sju! Efter några napp-isättningar i och för sig. Men jag kände mig mer utvilad än på länge. Håkan gick upp med henne och hon var så hungrig att hon var helt hysterisk hehe. Och gissa vad, hon åt 3/4-portion äpplegröt, det har då aldrig hänt innan. Visserligen har Ines aldrig varit utan mat så länge som åtta timmat förut.

Vi har fortfarande kvar några lådor med infatrini och det ska vi ge tills den tar slut, men vi ska blanda den med vanlig ersättning till hälften. Sen är det slut på det också. Åh så himla bra det här känns. Just att jag inte behöver väcka henne. Vi har väl egentligen förstått att vi inte behöver det egentligen, men det känns så himla mycket bättre när ett proffs talar om det för en. Men jag är glaaaad!


Lilltjejen igår efter dietist-besöket, snygg i sin kodräkt + mössa från Japan. Present från Helena och Jonathan. Och så en kofta över det. Ni ska få se hela kodräkten en dag

Ps. Vi tog upp en annan fråga vi grunnat på också om Ines mat. Vi är ju båda vegetarianer och jag har alltid varit säker på att ge mina barn vegetariskt. Tills vår lilla lilla tjej tittade ut. Men hur vi ska göra där kan jag ta en annan dag.
---

3 kommentarer:

 1. Oj vilket jobb det låter med hennes mat, bra jobbat av er att kämpa så!

  Sen det där med "lekpoolen" som du svarade mig, du får gärna höra efter vart den är köpt. Även om vi nog i dagsläget inte får plats med en sån så kan det vara bra att ha i åtanke framöver.

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag och syskonen är ju uppfostrade vegetarianer, mitt brorsbarn är det med, och är man bara konsekvent och lagar ordentlig mat med kolhydrater, proteiner och rikligt med mjölkprodukter (för B12:et!!!) när man är liten så är det ju inget problem. Faran med veganism/vegetarianism är ju oftast för att folk är dåliga på att sköta det, ett barn är ju inte heller van vid kött, barnet är ju inte automatiskt köttätare när den föds, och att "lära" in ett barn på kött är mycket magproblem, makvärk och kräkningar för att det är jättemycket nya annorlunda bakterier och proteiner som helt plötsligt ska behandlas i magen. Läs på PETA:s sida, som har en sjukt bra sida för nyblivna föräldrar, men annars kan vi ju snacka mer när vi ses sötis!
  /Ellinor.

  SvaraRadera
 3. http://www.peta.org/living/parenting/default.aspx

  SvaraRadera