tisdag, december 07, 2010

Vecka 27.Från familjeliv:
Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Jag: Magen växer och jag känner mig ganska stor redan. Behöver inte gå upp och kissa på nätterna. Vaknar dock ganska ofta på nätterna men det gör jag alltid så det är inte så stor skillnad. Är konstant nästäppt, mest på nätterna, men jag vägrar ta nässpray för jag höll på att bli beroende av det för några veckor sedan. Foglossingen känns knappt alls, bara när jag börjar gå men det försvinner efter några steg, tror det är bra att jag går till och från jobbet. Mår ganska bra faktiskt. Skönt. Bebisen kan kännas riktigt mycket ibland, som att hen snurrar runt och gör kullerbyttor i magen, det känns liksom som hela magen vänder sig ut och in. Så ibland blir jag överraskad så jag tjoar till lite. Men inga sparkar mot revbenen än.
---

7 kommentarer:

 1. jag har aldrig provat men ALLA som provat denna manick lovordar den till skyarna.

  hoppas på att det blir bättre snart!

  http://www.bloglovin.com/m/1828561/151631494/a/0/aHR0cCUzQSUyRiUyRmtuaXZsaXNhLmRldm90ZS5zZSUyRmJsb2dzJTJGNzAyNTQzMyUyRmJlcmdzaGFtcmFib3ItYWVyLWhlbXNrYS5odG0=

  SvaraRadera
 2. Anonym: hon?
  Saraskrattar: vilken manick?

  SvaraRadera
 3. Jag märker att jag missar inlägg mitt i min tentaångest. Åh, jag tycker det ser så härligt ut att ha stor mage. Jag förstår dock din desperation efter att springa. Jag är visserligen inte gravid, men skadad, så VILA är ett hatiskt ord just när abstinensen är som störst! Jag kan visserligen tipsa om att simma, eller bara ligga och plaska i bassängen. Det kanske bebisen tycker om?

  SvaraRadera
 4. haha, förlåt. jag har verkligen noll aning om hur den där länken hamnade där. jag gör om, och gör rätt.
  http://www.yoga.se/butik/naesskoeljningskannor/nosebuddy skall vara rätt länk till manicken.

  det var bl.a. en sån här som anna skipper tvingade sofia wistam (som var beroende av nässpray) att använda.

  SvaraRadera
 5. Saraskrattar: Haha, vet du vad? Jag har faktiskt en sådan. Men det var längesedan jag använde den så det är nog dags för ett test igen! Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
 6. ingen orsak. roligt att du redan har en. :)

  hoppas på att du snart mår bättre!

  SvaraRadera