torsdag, december 30, 2010

Vecka 30.

Från familjeliv:


29+5


Bild.

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Jag: Har inte så mycket sammandragningar längre, tror att det beror på att jag stressar mindre på jobbet.
Bebisen börjar bli stor! Tyckte magen växte kopiöst under julhelgen, men det kan också vara all mat jag åt hehe. Några gånger trycker bebisen ut antingen huvudet eller rumpan eller ryggen eller vad det nu är, för magen putar ut onaturligt mycket på något ställe. Imorse kändes det som att den hade huvudet under mitt högra revben och ryggen sväng ut mot vänstra sidan av magen. Såg helt sjukt ut, som att magen vart helt sned. Och detta hände när jag lagt min iPhone på magen och spelade lite fin musik (enligt mig då). Bebisen verkade inte gilla det. Telefonen hoppade runt på magen.
Och jag mår fortfarande väldigt bra. Är osmidig och får lite smått ont i ryggen ibland men det fixar Håkan med massage. Han är för bra han. Och så kan det ibland göra ganska ont mot revbenen, tror det måste vara bebis som trycker på då.
Inget läckage än och det hoppas jag att jag slipper innan bebisen är ute. Dock har jag börjat bli väldigt kissnödig titt som tätt. Och så sparkar den på kissblåsan så att jag blir jättekissnödig typ en sekund, och sedan går det över.
---

1 kommentar: