onsdag, december 15, 2010

Vecka 28.

Bara 86 dagar kvar! Tiden går så sjukt fort. Såhär ser magen då ut idag:


Från familjeliv:
Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?

Jag: Mår fortsatt bra, har inte direkt ont någonstans mer än att jag märker att jag är tyngre. Är ofta öm precis vid nedersta revbenen i mitten, vet inte om det är livmodern som trycker upp allt annat som ska få plats i magen eller om bebisen kan ligga så långt upp och trycka på med benen. Eftersom det bara känns ibland vet jag inte. Något jag kan leva med dock. Sover ganska bra, eller rättare sagt som vanligt. Känner mig dock väldigt otymplig och märker att magen blir större. Det är liksom svårt att resa sig ur soffan och sånt. Ser på mig själv i spegeln varje dag och förstår inte att det där är min kropp. Den är fullständigt förändrad. Inte bara magen utan ryggen, brösten, låren, rumpan osv. Och naveln! Snart ploppar den ut, ser sjukt rolig/läskig ut. Att jag har ett födelsemärke och ett gammalt piercinghål gör ju inte saken bättre. Känner av sammadragningar också, mest när jag har stressat på jobbet eller är kissnödig. Men dom gör inte alls ont så det är bra. Ska dock försöka ta det lugnare på jobbet...
Bebisen har börjat hicka också! Kände av det första gången förra veckan och igår kände jag det två gånger. Stackars. Efter ett tag med hickan börjar hen röra på sig som om hen tycker det är jobbigt. Imorse var det hicka igen. Igår och idag är det fullt liv i magen också, så brukar det vara. Ganska lugnt i några dagar och sen kommer några dagar där det känns som att magen vänds ut och in och att det är disco därinne. Mysigt. Fast skumt.

---

3 kommentarer:

 1. Å vad jag känner igen precis Allting i det här inlägget! Såg att du lämnat en kommentar i vår blogg och det lustiga är att jag faktiskt hade hittat hit på samma sätt. Brukar gå in och läsa lite nu och då, så nu vet du det :)

  Fanny

  SvaraRadera
 2. Vad fin du är, oj vad fort det går nu.. :D

  SvaraRadera
 3. Hi hi.. våran kotte hickar också på som bara den nu! Kul känsla.. :)

  SvaraRadera