tisdag, november 04, 2014

Edit 5 månader

Då har Edit redan hunnit bli fem månader. Imorgon är det BVC-besök för vikt/längd och vaccin. Så storlek på tjejen får vi veta då. Skulle tippa på några 100 gram över 6 kg. Kan återkomma om det. Använder oftast 62/68 på kläder, beroende på märke. Vissa 56 fungerar fortfarande, men då oftast bara i byxor.

Edit har numera nästan aldrig ont i magen, vilket är väldigt skönt. Gnäller gör hon dock ibland när något inte behagar lilla damen. Ibland vill hon inte sitta stilla, då får man gå runt med henne. Vid matbordet blir hon fortfarande uttråkad(?) ibland. Har senaste dagarna protesterat lite när hon ska sova, vilket betyder skriiiik. Även fast hon är dödstrött.

Hon sitter bra med stöd i sin IKEA-stol, sitter även bra i bumbon men är inte alls lika förtjust i den som Ines var. Edit är bäst på att slänga iväg alla sina leksaker istället för att sitta länge och pilla med dom, vilket innebär att man får böja sig ner och plocka upp hennes leksaker stup i kvarten. Hon kan förflytta leksakerna mellan händerna och oftast förs dom till munnen såklart. Hon tycker oftast om att ligga i babygymmet och leka med alla leksakerna där. Hon var ca 3 1/2 månad när hon började gripa tag i sina saker.

Dregglar gör hon fruktansvärt mycket och har hållt på med ett tag. Det går åt en del dregglisar.

Edit har vänt sig från mage till rygg många gånger sedan hon var fyra månader (eller var det ännu tidigare?), men jag är fortfarande osäker på om det sker med mening. Från rygg till mage har ännu inte hänt.

Somnar fortfarande vaggandes med nappen i munnen och Lejonet vid huvudet. Somnar runt 19-20 och läggs då i sitt babynest i sin säng. Där sover hon till ca 22-23 då hon vaknar och ammas. Läggs tillbaks i sin säng där hon förhoppningsvis sover 2-3 timmar till. Då tar jag över henne i vår säng där hon sover bredvid mig resten av natten och ammas några gånger. Jag minns typ aldrig när. Ibland varje timma ibland mer sällan. Hon kan fortfarande få för sig att vara vaken på natten. Det som fungerar bäst då är att låta henne ligga och sprattla av sig en timma (om hon är nöjd såklart) och när hon börjar bli missnöjd gå upp med henne och vagga henne till söms igen.

På dagen sover hon 3-5 gånger beroende på när hon vaknar och hur långa sovpass det blir. Vaknar ofta runt sex på morgonen vilket jag tycker är alldeles för tidigt.

Edit ammas bara fortfarande förutom små smaksensationer då vi doppar vårt finger i vår mat och hon får slicka av. Det verkar som att hon gillar maten hon får smaka på men än har vi inte börjar ge henne mer. Äter ca var tredje timma dagtid och bäst fungerar det att amma henne när hon precis vaknar eller somnar. När hon är vaken och ammas blir det oftast korta stunder då omvärlden är så mycket intressantare. Har slutat rapa henne och hon kräks inte lika mycket. Det går från dag till dag hur mycket som kommer upp.

Storasyster Ines blir roligare för varje dag som går och det är så fint att se! Hon får ofta Edit att skratta och Ines är så bra på att ta hand om henne, hon sjunger för henne när hon är ledsen och ger nappen och busar. Edit älskar vatten och är väldigt fascinerad av vara vattenglas och gillar mycket att babysimma och duscha.

Edit har blivit allt lättare att ha att göra med och gillar även sin vagn mer än förut. I helgen i Gnosjö hade vi med vår Bugaboo Bee+ som är en sittvagn som hon premiärinvigde med Inovi-dynan. Den dynan gör att vagnen blir mer ombonad och passar bättre för en bebis. Hon satt jättebra i den och trivdes. Men vi väntar med att byta till sittvagn hemma då hon gillar liggvagnen fortfarande.

Här kommer en miljon bilder från 5-månadersdagen.
---

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar