måndag, november 15, 2010

Vecka 24.


Så, i lördags gick vi alltså in i vecka 24.

(Från Familjeliv.)
Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Jag: Mår bara bra. Om jag promenerar mycket får jag dock lite ont i fogarna, men det försvinner när jag vilat ett tag. Kanske lite tröttare än vanligt, men ingenting som irriterar. Blir dock väldigt andfådd när jag anstränger mig, till exempel går uppför våra fyra trappor med en tung tvättkorg. Bebisen sparkar på, främst om kvällarna. De känns olika från dag till dag då hen fortfarande är så liten att hen kan lägga sig så att sparkarna inte känns lika tydligt. Ibland sparkar bebisen så hårt att det nästan är obehagligt (till exempel de första milen när jag körde bil i fredags, hen kanske blev åksjuk?). Magen växer och jag växer. Heja heja. Har gått upp två BH-storlekar och har fått lovehandles. Buhu. Sicken tur att Håkan älskar mig ändå.
---

2 kommentarer:

  1. Vad fin din mage är <3

    MVH Fatima "This takes från FL".

    SvaraRadera
  2. Du är så fin, så fin sophia!! Längtar tills vi ses!!! Puss!

    SvaraRadera