söndag, november 21, 2010

Vecka 25.

Ja, veckorna går ju. Igår var det dags för vecka 25!

Från familjeliv:

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Jag: Börjar faktiskt känna av att jag börjar bli tyngre. Hade ont i svanken här om dagen och är inte alls lika smidig när jag ska böja mig för att ta något från till exempel soffbordet. Var på IKEA i veckan och köpte en speldosa-räv som vi brukar lägga på magen så bebisen ska vänja sig vid ljudet. Är förkyld också. Igår kväll fick jag inte in någon luft alls i näsan. Hoppas det blir bättre snart. Försöker sluta stressa på jobbet men det är svårt att inte fortsätta som förut. Jag vet ju att man ska ta det lugnare men det är svårt. Imorgon är det i alla fall dags att gå till barnmorskan för andra gången. Senast vi var där var i augusti om jag minns rätt. Så vi håller tummarna att allt står bra till med den lille.
---

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar