fredag, februari 18, 2011

Vecka 37.

Idag är sista dagen på vecka 37, det vill säga 36+6. Är sedan några dagar tillbaks då i nionde och sista månaden. Såhär ser jag ut idag:Från familjeliv:
Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.

Jag: Japp, nu känns det att jag är höggravid. Känner inte igen mig själv i spegeln längre. Så tjock. Inte lång tid kvar nu, 21 dagar till BF. Känns som att jag samlar på mig en del vatten också, tycker jag dricker massor med vatten men kissar inte så mycket. Bebisen ligger med rumpan nedåt (eller i säte) och eftersom det är en liten bebis vill läkaren inte försöka vända den rätt. Så vet ni vad? Vi har faktiskt redan fått tid för kejsarsnitt... Så om inte förlossningen sätter igång tidigare vet vi vilken dag våran lilla bebis kikar ut. Men det är dock hemligt förutom för närmsta familjen.
Hade tusen gånger hellre fött vanligt. Men anledningen till att Malmö än så länge gör tillväxtultraljud är ju att hitta dom små barnen, eller de tillväxthämmade barnen, för de löper större risk för förlossningsskador vid vaginala förlossningar. Så även om bebisen skulle vända sig nu hade jag nog varit rädd för att bebisen skulle fara illa vid en vanlig förlossning. Om så sker, att bebisen vänder sig, är det inte ens då säkert att det blir vaginalt.
Men ja, så är läget.
---

2 kommentarer:

  1. Fin du är! Min vackra Sophia! Jag saknar dig, jag måste komma och hälsa på snart! puss

    SvaraRadera
  2. du är strålande vacker!
    hoppas så att allt kommer att gå bra för er :)

    SvaraRadera