onsdag, augusti 05, 2009

09 08 05: Gör din egen müsli

Det är ganska många som har varit nyfikna på hur jag gör min egna müsli, så nu har jag dokumenterat hela förloppet och gjort ett litet recept.

Ingredienser

14 dl havregryn
7 dl rågflingor
2 1/2 dl krossade linfrö
1 dl pumpakärnor
2 dl valnötter
1 msk olja
1/2 dl honung (eller sirap)
4 msk kanel
3 dl vatten
3 dl russin
14 st aprikoser

Såklart kan man lägga i lite vad man vill för att variera. Ibland byter jag ut valnötter mot mandlar eller hasselnötter, använd solroskärnor istället för pumpakärnor, häll i lite kruskakli eller fyrkornskross eller helt enkelt andra saker som man har hemma och som man tycker om. Använd fantasin!

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda havregryn, rågflingor, linfrö, pumpakärnor och grovhackade valnötter i en långpanna med kanter.


Rör ihop oljan, honungen, vattnet och kanelen i en separat burk/kanna och häll över müslin.


Krama in vätskan med händerna så att allt bli lite fuktigt, om det fortfarande är torrt kan man hälla på lite mer vatten. Ju mer vätska man har desto krispigare blir det i ugnen sedan. Så om du gillar det torrt, ha i mindre vatten.

Nu ska müslin in i ugnen i cirka 70 minuter. Rör om ibland med en stekspade så att inte müslin fastnar i botten. Müslin ska kännas krispig när den är färdig så det kan hända att den behöver vara inne lite längre. Men kolla till den ofta så den inte bränns.


När müslin är färdigrostad häller du i russinen och hackade aprikoser och rör runt. Låt svalna under folie eller en duk.


Tada! Müslin är klar och jag häller upp den i glasburkar med tätslutande lock. Det räckte till 3 fulla burkar.


Servera med ekologisk yoghurt och färska blåbär.

Smaklig spis.

3 kommentarer:

  1. det låter fantastiskt gott! och det låter även dyrt ;) iofs. ännu dyrare att köpa sådär god musli färdiggjord! måste testa nån gång! puss på dej sötis

    SvaraRadera
  2. Och det är gott! Tycker inte det blir så dyrt, men det är väl för att jag alltid har det mesta av detta hemma. Köpte aprikoser och valnötter till denna gången, men då blir det ju kvar till kanske två omgångar müsli till. Om man tager vad man har hemma så känns det i alla fall inte dyrt:)

    SvaraRadera