torsdag, januari 06, 2011

Vecka 31.

Nu kan man nästan förstå att det ligger en liten människa inne i min mage. Eller nej, det är helt ofattbart faktiskt.


Från familjeliv.se
Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Jag: Känner mig tjock. Men mår fortsatt bra. Bebisen trycker dock mot mina (vänstra) revben mer och mer för varje dag som går. Och ibland får jag svårt att andas, antar att det blir tryck mot lungorna. Bebisen bökar runt och jag känner av hen väldigt ofta. Mysigt. Har blivit sjukt täppt i näsan igen. Otroligt irriterande. Det är nog en av anledningarna till att jag sover sämre. Och, snart är min navel inte inåt alls längre. Ser väldigt roligt ut.
---

4 kommentarer:

 1. Åh, det är så kul att se lite fart på din blogg igen! Iiih, ska bli så spännande när det lilla livet bestämmer sig för att komma ut. Vet ni vilket kön? Eller hur ser du på det? Vill du veta, eller vänta till bebisen är ute ur magen?

  SvaraRadera
 2. Nä, det går verklgien inte att fatta att det som ligger där inne ska komma ut och vara en liten människa om två månader! Spelar ingen roll hur mycket det bökar runt där inne.. man fattar nog inte förens den kommre ut! :)

  SvaraRadera
 3. Linnea: Japp vi vet kön, eller i alla fall till 80 procent. Får väl veta "säkert" på tillväxtultraljudet som är snart. Det spelar verkligen inte vilken roll vilket kön det än blir, men jag tycker inte heller det skadar att veta. Det är ju inte så att vi bara köper rosa eller blå kläder, vi har faktiskt köpt båda :)

  Mia: Nä, det går nog inte föreställa sig riktigt!

  SvaraRadera