fredag, januari 21, 2011

Vecka 33.


Vecka 33 (32+6). Magen är lägre än vanligt, bilderna tagna precis när jag gått upp, den brukar vandra uppåt ju längre dagen går.

Från familjeliv:

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

Jag: Har haft svårt att sova ända sen förra helgen, bara de två senaste nätterna har jag inte legat vaken halva natten. Så hoppas det har vänt nu. Har samtidigt haft lite ont i huvudet och varit lite yr men det verkar ha gett med sig också. Den där yrseln var ju lite läskig dock, har bara varit ytterst lite men satt i ungefär hela dagen i onsdags. Får ta upp det med min barnmorska nästa vecka, men som sagt har det blivit mycket bättre. I övrigt mår jag bra, kan fortfarande ta upp saker från golvet utan större problem och känner mig inte jättetung trots att jag gått upp ganska mycket. Får hoppas bara att magen har växt tills barnmorskan mäter den nästa vecka. Bebisen har disco i magen varje dag, känner den mer nu än någonsin. Inte så mycket hårda sparkar utan mer att den bökar runt och håller på. Mysigt.

Har fortfarande en del sammandragningar men så länge dom inte gör ont ska det vara okej. Är ju faktiskt inte så jättelång tid kvar till beräknad förlossning så livmodern måste väl träna upp sig för vad som komma skall.
---

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar