torsdag, januari 13, 2011

Vecka 32.

Jag vet att jag nästan alltid lägger upp info om veckan typ en vecka sent. Befinner oss nu alltså i slutet av vecka 32. Eller 31 fullgångna veckor och 5 dagar. Såhär rolig ser man ut då:

Vecka 32 (31+5).

Från familjeliv:
Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Jag: Tycker jag följer veckorna ganska bra. Blir lättare andfådd och känner mig otymplig och ganska tung (vilket jag också är, trodde aldrig jag skulle väga så här mycket). Får ont i fötterna om jag stor eller går för länge. Hade sammandragningar typ hela dagen i tisdags, trots att jag var ledig. Dom gör inte ont alls men det känns ganska obehagligt och blir ömt som träningsvärk efteråt. Vilade mycket på tisdagskvällen och igår och har knappt haft några sammandragningar efter det. Så ta det lugnt Sophia! Så himla dumt att jag har min jobbiga jobbhelg nu då.
Bebisen hickar och buffar runt ganska mycket. Och snart är det dags för tillväxtultraljudet. Kanske att jag går ut med här då vad för kön det blir. Så vill du inte veta så är det bäst att hålla sig borta från bloggen. :)
---

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar